Renginiai

Dr. Dainiaus Junevičiaus paskaita Šilutės Hugo Šojaus muziejuje

2024 m. spalio 10 d. 17 val. Šilutės Hugo Šojaus muziejuje vyks dr. Dainiaus Junevičiaus paskaita „Du Varšuvos fotografo Konrado Brandelio apsilankymai Lietuvoje 1871 ir 1875 metais ir unikalus Vilniaus nuotraukų rinkinys Šilutės Hugo Šojaus muziejuje“.

Vienas geriausių ir žymiausių XIX a. Lenkijos fotografų Konradas Brandelis (1838 –1920) nuo 1865 m. turėjo nuosavą ateljė Varšuvoje, fotografavo portretus, Varšuvos vaizdus, fiksavo miesto įvykius, iš savo nuotraukų sudarinėjo Varšuvos vaizdų albumus. Jo nuotraukos buvo vertinamos amžininkų, aukštų vertinimų susilaukė daugelyje parodų.

Mažai žinoma, kad Konradas Brandelis bent du kartus lankėsi Lietuvoje. 1871 m. jis buvo atvykęs fotografuoti Kaišiadorių–Liepojos geležinkelio linijos, o 1875 m. – Vilniaus vaizdų. Buvo žinoma tik keletas pastarojo apsilankymo metu darytų nuotraukų, todėl Šilutės Hugo Šojaus muziejuje saugomas unikalus Konrado Brandelio Vilniaus vaizdų aplankas „Souvenir de Vilna“ („Vilniaus suvenyras“) yra ypatingai svarbus Vilniaus fotografijos istorijai.

Paskaitoje fotografijos istorikas Dainius Junevičius supažindins klausytojus su Konradu Brandeliu, papasakos apie jo Lietuvos nuotraukų albumų paieškas ir aptars unikalias Šilutės Hugo Šojaus muziejuje ir Lenkų bibliotekoje Paryžiuje saugomas Konrado Brandelio darytas Vilniaus nuotraukas.

Projektas „K. Brandelio 1875 m. Vilniaus nuotraukų rinkinio Souvenir de Vilna viešinimas – leidyba ir paskaitos“ finansuojamas Lietuvos kultūros tarybos. 

Projekto partneriai: VšĮ Vilniaus miesto muziejus, VšĮ Vilniaus galerija.